Maastricht of toch Mestreech?

Maastricht


De leukste Hotspots in Wyck
Reis je met de trein naar Maastricht? Dan wacht je, als je het station uitloopt, meteen een warm welkom in het vooral rustieke maar O zo gezellige Wyck. In deze trendy wijk aan de rechteroever van de Maas barst het van de bijzondere winkeltjes en gezellige restaurants en friteries . Vooral in de Rechtstraat, de Wycker Brugstraat en de Hoogbrugstraat struikel je over de hippe hotspots, zoals Restaurant Harry's, Aziatisch fusion-restaurant DADAWANA, De meest complete lingerie zaak van het Zuiden namelijk Berger Lingerie Wyck Maastricht, Fritkot Tuutsje vaan Teunsje, en voor de goede nachtrust of gezellige weekendje weg in Wyck kunt u terecht bij Town House Hotel in Hartje Wyck.

 

Snuffelend door de boeken 

Als je uitgewinkeld en –gegeten bent in het gezellige Wyck, steek dan de beroemde oude Sint Servaasbrug over naar de historische binnenstad. Niet te missen in het centrum is boekhandel Dominicanen. Dit juweeltje is gevestigd in de eeuwenoude Dominicanenkerk en werd ooit verkozen tot de mooiste boekhandel ter wereld. Een feestje (voor deze boekenwurm) om in zo’n bijzonder decor tussen de boeken te snuffelen. Boekhandel Dominicanen is onderdeel van winkelcentrum Entre Deux (Dominicanerkerkstraat 1)

 

Een terrasje pakken op het bekendste plein van Maastricht namelijk het Vrijthof

Genoeg gesnuffeld met je neus in de boeken gezeten? Wandel dan verder naar het Vrijthof en probeer een plekje te vinden op een van de terrassen aan het bekendste en grootste plein van de stad. Terwijl je ontspannen aan je drankje nipt, geniet je van het uitzicht op de imposante Sint-Servaasbasiliek en de de rode toren van de Sint Janskerk.

 

Een kaarsje branden in de Onze Lieve Vrouwebasiliek

Een ander fijn plein om een terrasje te pakken is het Onze Lieve Vrouweplein. Loop ook eens de gelijknamige basiliek binnen om het magisch mooie interieur te bewonderen of een kaarsje op te steken voor je naaste geliefd of familie.

 

Limburgse Vlaai eten in Maastricht

Maastricht mag je natuurlijk niet verlaten voordat je vlaai hebt gegeten. Een bijzondere plek om van deze Limburgse lekkernij te smullen, is de Bisschopsmolen: de oudste nog draaiende watermolen van Nederland. Bij deze ambachtelijke speltbakkerij (Stenenbrug 3) laat de molenaar je kennis maken met zijn ambacht en kun je zelf een vlaai maken. Gewoon genieten van een bescheiden puntje kan natuurlijk ook. Maar ook de vele andere ambachtelijke bakkers kunt u terecht voor het lekkerste stukske Vlaai

 

Slenteren door het mooie historische Jekerkwartier

De Bisschopsmolen ligt in het oudste stadsdeel van Maastricht: het Jekerkwartier. Een charmante wijk vol monumentale panden waarin bijzondere boetiekjes, antiekwinkels en kunstgaleries gevestigd zijn. Slenterend over de kinderkopjes langs de resten van de 13e-eeuwse stadsmuur waan je je even in een middeleeuws dorpje. Loop onder de Helpoort (de oudste stadspoort van Nederland) door om je dwaaltocht te eindigen in het stadspark.

 

Van het uitzicht genieten vanaf de Hoge Brug Maastricht

Wandel vanuit het pittoreske Jekerkwartier over de Hoge Brug voor een mooi uitzicht op de Maas, de Sint Servaasbrug en de Maastrichtse skyline. Deze fiets- en wandelbrug verbindt de binnenstad met Céramique, een wijk vol architectonische hoogstandjes. Moderne architectuurliefhebbers raad ik aan om even door te wandelen naar het Bonnefantenmuseum, een markant gebouw met een raketvormige toren.

 

Maastricht van bovenaf bewonderen

Het uitzicht vanaf de Hoge Brug is mooi, maar een uitzicht vanaf grote hoogte is natuurlijk nog veel mooier. Als je geen hoogtevrees hebt, kun je in de zomermaanden (vanaf Paaszaterdag tot de laatste zaterdag van de herfstvakantie) de toren van de Sint Janskerk beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over de stad en omgeving (€2,50). Ben je in december in Maastricht? Geen nood, want dan kun je tijdens een ritje in het reuzenrad genieten van het uitzicht op een magisch verlicht Maastricht.