Maastrichs Zuurvlees (Zoersajs)


Recept Maastrichs Zuurvlees

Een echt Limburgs recept Zoervleis (Zuurvlees) wat binnen en buiten Maastricht een begrip is. Het vlees gaat eerst in een marinade en wordt later in de marinade bereid. Ik heb dit recept gisteren gemaakt om vandaag te eten, maar kon er niet van af blijven. In één woord: HEERLIJK!!!

 

Denk eraan dit minimaal 24 uur te marineren, voor de beste smaakbeleving.

 

Ingrediënten

- 1 kg runderlappen(rib) of runderpoulet (met tikkeltje vet)

- 600 ml azijn

- 250 ml water

- 4 blaadjes laurier

- 3 kruidnagels

- 80 gram boter

- 4 grote uien

- 2.5 plakken ontbijtkoek

- 5 eetlepels appelstroop of Maastrichter fruitstroop

- 1 eetlepel Kalfsfond

- 1 eetlepel Bruine basterdsuiker

 

Voorbereiding

Pel de uien en snij ze in grove stukken.

Snij het vlees in blokjes van plm. 3 cm als je Runderlappen gebruik. Meng 250 ml water met de azijn en bruine basterdsuiker en doe de laurier en de kruidnagels erbij. Voeg naar smaak zout en verse peper toe. Doe het vlees in de marinade, dek af en laat het minstens 24 uur in de koelkast marineren. 

 

Bereidingswijze

Neem het vlees uit de marinade en dep het goed droog. Bewaar de marinade. Verhit 30 gram boter in een koekenpan en bak het vlees hierin snel rondom bruin. Blus af door de marinade erover te gieten. Doe het vlees met de marinade in een stoofpan.

Verhit de rest van de boter in de koekenpan en bak hierin de uien bruin. Voeg ze bij het vlees.

Laat alles +/- 2 - 2 1/2 uur sudderen tot het vlees lekker zacht is.

 

Voeg de ontbijtkoek in stukjes toe en roer tot de saus is gebonden en glad is. Voeg de appelstroop (Peren-appel siroop ook zeer lekker) toe. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat stroop.

 

Onze serveertip

Traditioneel wordt dit gegeten met frites en appelmoes. Wij aten dit met gekookte aardappelen en Rodekool zijn hier ook heel lekker bij. En als u echt niet uitkomt komen dan gerust eens dit recept testen bij Tuutsje vaan Teunsje in Wyck (364 dagen, 7 dagen per week tot 20:59 uur)