Limburgse kruimelvlaai


Deze overheerlijke klassieker uit het mooie Bourgondische Limburg en ambachtelijk bereid een ware delicatesse voor jong en oud. 

Ingrediënten
Ingrediënten voor 1 taart van Ø24 cm.

Gistdeeg
200 gram bloem
10 gram gedroogde gist (of 20 gram verse gist)
15 gram boter
eetlepels zonnebloemolie
dl. melk
20 gram suiker
eidooier 
N.B. zout
500 gram banketbakkersroom

Kruimels
100 gram boter
100 gram suiker
200 gram bloem

Werkwijze
- Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. Laat 10 minuten op keukentemperatuur staan zodat de gist wordt geactiveerd.
-Doe de bloem met het zout in de mengkom van een planeetmenger. Laat 2 minuten op de laagste stand draaien zodat het zout gelijkmatig wordt verdeeld.
- Zet de machine uit en voeg de boter, olie en eidooier toe.
- Schenk het gistmengsel erbij en kneed tot een glad en soepel deeg.
- Kneed het deeg met de hand op een bloem bestoven werkblad. Blijft hetdeeg plakken aan de handen voeg dan nog wat bloem toe.
- Dek het deeg af in een mengkom en laat 30 minuten op een warme plek rijzen.
- Duw het deeg na het rijzen plat en rol het uit.
- Bedek een vlaaivorm van Ø24 centimeter met het deeg en prik het deeg in met een vork.
- Bedek het deeg met een egale laag banketbakkersroom.
- Wrijf voor de kruimels de boter met de suiker en bloem met de hand tot er kruimels ontstaan.
Bestrooi de banketbakkersroom hier royaal mee.
- Bak de vlaai af in een oven van 160°C gedurende 25 minuten of tot de vlaai goudbruin kleurt en gaar is.
- Laat de vlaai op een rekje in de vorm goed afkoelen.