Konijn in het Zuur (Limburgse Wijze)


Recept Konijn in het Zuur

Een echt oud Limburgs Recept (Knien in het Zoer) wat binnen en buiten Maastricht een begrip is. De konijnenbouten of filets gaan eerst in een marinade en wordt later in de marinade bereid. Ik heb dit recept gemaakt naar Oma's recept, deze maakte deze overheerlijke Konijn in het Zuur meestal met de kerstdagen. In twee woorden: EERLIJK HEERLIJK!!!

 

Denk eraan dit minimaal 24 uur te marineren, voor de beste smaakbeleving.

 

Ingrediënten

- 4 á 5 Konijnenbouten á 200-275 gram per stuk

- 800 ml azijn

- 250 ml water

- 5 blaadjes laurier

- 4 kruidnagels

- 120 gram boter

- 6 grote uien

- 2 plakken ontbijtkoek

- 6 eetlepels appelstroop of Maastrichter fruitstroop

- 1 eetlepel Bruine basterdsuiker 

 

Voorbereiding

Pel de uien en snij ze in grove stukken.

Doe de Konijnenbouten in een diepe bak. Meng 250 ml water met de azijn en bruine basterdsuiker en doe de laurier en de kruidnagels erbij. Voeg naar smaak zout en verse peper toe. Doe de Konijnenbouten in de marinade, dek af en laat het minstens 24 tot 48 uur in de koelkast marineren. 
 

Bereidingswijze

Neem het Konijnenbouten uit de marinade en dep het goed droog. Bewaar de marinade. Verhit 60 gram boter in een koekenpan en bak het Konijnenbout hierin snel rondom bruin. Blus af door de marinade erover te gieten. Doe het Konijnenbouten met de marinade in een stoofpan.

 

Verhit de rest van de boter in de koekenpan en bak hierin de uien bruin. Voeg ze bij het vlees.

Laat alles +/- 2 - 2 1/2 uur sudderen tot het vlees lekker zacht is.

 

Voeg de ontbijtkoek in stukjes toe en roer tot de saus is gebonden en glad is. Voeg de appelstroop (Peren-appel siroop ook zeer lekker) toe. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat stroop.

  

Onze serveertip

Traditioneel wordt de konijn in het Zuur gegeten met frites en appelmoes. Wij aten dit ook vaker met gekookte aardappelen en Rodekool. En als u echt niet uitkomt komen dan gerust eens dit recept testen bij Tuutsje vaan Teunsje in Wyck (364 dagen, 7 dagen per week tot 20:59 uur)