Piccalilly saus


Piccalilly ouderwets lekker op een Frietsje

Het woord piccalilli is een verbastering van het Engelse woord pickle, hetgeen een tafelzuur is van ingemaakte groenten dat bij vlees wordt geserveerd. De eerste tekstverschijningen zijn er in de 18de eeuw, toen het pacolilla genoemd werd, en later piccalillo. De origine van het tafelzuur is niet bekend. Vanwege de naam en de specerijen vermoedt men een Indiase afkomst. Daar maken ze bovendien sinds mensenheugenis al dergelijke gerechten die ze achar noemen. Maar de oude piccalilli recepten maken gebruik van typisch engelse groentes, zoals bloemkool, kool, komkommer, sperziebonen en zelfs fruit zoals meloen, appel en pruim.

 

Het woord pickle komt van het Nederlandse pekel.

 

Piccalilli is een tafelzuur van bloemkool en andere groenten, azijn, mosterd en kurkuma. Het is een bijgerecht bij allerlei gerechten en vooral bij vlees en de zogenaamde ploughman’s lunch, bestaande uit brood, kaas, pickles en een pint bier.

Tegenwoordig wordt het ook als saus gegeten en bevat dan fijngesneden groenten.

In Nederland is het een bijgerecht bij bonenschotels, met name kapucijners, en stamppotten. In Nederland wordt de saus vaak geschreven als piccalilly.